Domowe sposoby

Istnieje mnóstwo sposobów na wzmocnienie odporności organizmu, a większość z nich jest osiągalna dla każdego. Nawet zmiana diety i codziennych nawyków żywieniowych mogą spowodować, że nasz organizm będzie silniejszy i odporniejszy na wirusy czy pospolite przeziębienie. Ważne jest, żeby w codziennej diecie nie brakowało surowych owoców i surowych lub gotowanych na parze warzyw takich, jak cytrusy, porzeczki, marchew, szpinak, brokuły czy awokado. Dzięki nim nasz organizm wzbogaci się o witaminy C i B6.

Naturalne antybiotyki

Za to cebula i czosnek, poza cennymi witaminami, działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie, przez co nazywane są naturalnymi antybiotykami. Wpływ na odporność mają również odpowiednia dawka ruchu dziennie oraz unikanie stresujących sytuacji. Minimum pół godziny spaceru dziennie sprawi, że organizm lepiej będzie sobie radził z wszelkimi dolegliwościami, a jeśli dodatkowo wypijemy dziennie dwa i pół litra wody, efekt będzie odczuwalny jesienią i zimą, bo wtedy najczęściej odporność człowieka jest testowana przez krążące sezonowo zarazki i wirusy. Nie od dziś wiadomo, że stres obniża odporność, dlatego osoby podatne na stresujące sytuacje, nerwy i lęki, powinny znaleźć sposoby, by dobrze sobie z nim radzić. Często fantastycznym rozwiązaniem, by uporać się z przewlekłym stresem, jest aktywność fizyczna, słuchanie ulubionej muzyki czy poświęcenie czasu na czynności, które nie wymagają wysiłku intelektualnego, ale sprawiają nam przyjemność, na przykład malowanie, taniec czy rękodzieło.

Czego unikać?

Wrogami odporności organizmu są używki, a więc unikajmy alkoholu, papierosów czy nadmiernych ilości kawy, która wypłukuje cenne minerały z organizmu. O ile latem duże ilości wody z cytryną i miętą nie tylko orzeźwią, ale też dostarczą organizmowi witamin, o tyle zimą świetnie sprawdzi się na przykład napar ze świeżego imbiru z dodatkiem miodu i cytryny, dodanymi po ostudzeniu. Jeśli zmienimy swoje codzienne nawyki i, poza odpowiednią dawką ruchu i relaksu, dostarczymy organizmowi zróżnicowane i bogate w witaminy produkty, nie będziemy musieli uzupełniać diety sztucznymi suplementami, ani chorować.