Jak zmniejszyć skutki kaca?
Najczęstsze objawy kaca to między innymi odwodnienie, ból głowy i dyskomfort żołądkowy. Kac nasila się w przypadku spożywania alkoholu złej jakości, ponieważ zawiera on więcej kongenerów – substancji powstających w procesie produkcji alkoholu. To samo dzieje się, gdy kilka rodzajów napojów alkoholowych zostaje wymieszanych. Dodatkowo, biały alkohol powoduje mniejszego kaca niż ciemny, ponieważ ma mniej kongenerów.
Innym czynnikiem wpływającym na kaca jest tytoń: osoby palące papierosy mają gorszego kaca, ponieważ zarówno nikotyna, jak i alkohol zwiększają uwalnianie dopaminy w układzie limbicznym (związanym m.in. z emocjami i pamięcią), co w połączeniu zwiększa kaca. Nikotyna zmniejsza także senność wywołaną przez alkohol, działając jako środek pobudzający.
Jak zmniejszyć skutki kaca?
Chociaż kluczem do uniknięcia kaca jest unikanie alkoholu, podajemy kilka zaleceń, aby zmniejszyć jego skutki:
- Nie należy pić na pusty żołądek.
- Unikaj palenia podczas picia.
- Jedz tłuste potrawy przed spożyciem alkoholu.
- Najlepiej jeść węglowodany.
- Nie należy mieszać różnych rodzajów alkoholu.
- Jedz świeże owoce.
- Unikaj mieszania narkotyków z alkoholem.
- Pij wysokiej jakości napoje alkoholowe.
Jedzenie jajek i świeżych owoców jest również dobre na kaca. Cysteina zawarta w jajach może przerwać produkcję aldehydu octowego, co może zapobiec wystąpieniu bólu głowy. Z drugiej strony, zgodnie z badaniami, fruktoza zawarta w owocach może zmniejszyć objawy kaca.
Mity o tym, jak zmniejszyć kaca
Istnieje wiele mitów krążących na temat tego, co działa, a co nie działa na kaca. Wyjaśniamy niektóre z nich:
Przed snem należy zażyć paracetamol lub ibuprofen
Fałsz. Mieszanie paracetamolu z alkoholem zwiększa uszkodzenia wątroby spowodowane przez etanol. Ibuprofen natomiast nasila gastropatię. Radzimy pić napoje izotoniczne bogate w glukozę i elektrolity, aby się nawodnić. Zalecamy również witaminę B1, ponieważ pomaga ona wyeliminować toksyczność wywołaną przez alkohol.
Pomaga zjedzenie śmieciowego jedzenia następnego dnia
Fałsz. Ma to również skutek odwrotny do zamierzonego, ponieważ spożywanie tłustych potraw następnego dnia zwiększa dyskomfort żołądkowy spowodowany spożyciem alkoholu. Najlepiej byłoby następnego dnia wypić napoje izotoniczne bogate w elektrolity i zjeść lekki posiłek, najlepiej węglowodanowy.
Na kaca dobrze jest wypić drinka następnego dnia
Fałsz. To typowe stwierdzenie jest kolejnym z błędnych przekonań. Jedyne, co osiągniemy to opóźnienie wystąpienia niektórych objawów kaca.
Jednak wśród tak wielu mitów znajdujemy również prawdę. Jedną z nich jest to, że wypicie łyżki oleju lub mleka przed spożyciem alkoholu zapobiega kacowi, ponieważ mleko i olej spowalniają wchłanianie alkoholu i minimalizują kaca. Podsumowując, najbardziej użytecznym sposobem na zmniejszenie objawów kaca jest odpowiedzialne spożywanie alkoholu. Dowiedz się, na czym polega odpowiedzialne spożywanie alkoholu i czy małe dawki są szkodliwe dla zdrowia: https://podlupa.pl/czy-male-dawki-alkoholu-sa-szkodliwe-dla-zdrowia-naukowcy-juz-znaja-odpowiedz/